چهارشنبه, ۰۴ تیر ۱۳۹۳
۱۹:۵۲
۵۴
آیا عصر دیجیتال طلیعهدار آزادی اجتماعی و سیاسی انسان آن هم در دورهای است که اینترنت قابلیت و توانایی رهاسازی و آزادی انسان را دارد یا آنکه در حال پدید آوردن سیستمی در همه جا برای کنترل و رصد کردن کاربران است؟ اکنون هر دو راه هست و قابل پیگیری است. نوع رفتار و عمل ماست که تعیین خواهد کرد به کجا خواهیم رسید.
این جملات Glen Greenwald حقوقدان و روزنامهنگار برجسته آمریکایی است که وبسایت Foreign Policy نام وی را در زمره صد متفکر برجسته جهان در سال 2013 مطرح کرد و در سال 2009 جایزه روزنامهنگار مستقل را از Izzy Award دریافت.
Greenwald بیش از همه در سال 2013 و به دلیل انتشار گزارشهایش در روزنامه گاردین در رابطه با جاسوسی گسترده آمریکا و انگلیس و بر پایه مستندات افشا شده از سوی ادوارد اسنودن در سراسر جهان شناخته شد. حال وی که یکی از سردمداران حرکتی بزرگ در عصر دیجیتال است با نام Net Neutrality یا بی طرفی اینترنت شناخته میشود.
اما Net Neutrality یا بی طرفی اینترنتی چیست؟
بیطرفی اینترنتی یا آن گونه که با عناوینی همچون Network Neutrality یا Internet Neutrality شناخته میشود، بر این اصل اساسی استوار است که دولتها و خدمات دهندگان اینترنت باید با همه دادهها روی اینترنت، عادلانه و بدون تبعیض برخورد کنند. این عدم تبعیض هم برای کاربران و هم محتوای App ها و پلتفرم هاست.
این اصطلاح در آغاز توسط Tim Wu استاد حقوق رسانه در دانشگاه کلمبیا در سال 2003 ابداع و اختراع شد. طرفداران این حرکت بیطرفی اینترنتی را یکی از ملزومات اصلی اینترنت آزاد میدانند که منجر به آزادی ارتباطات و بدون مداخله گروههای دوم یا سوم است.
در مقابل Close Internet مبتنی بر مداخله دولتها و شرکتها به نفع خود یا گروههای وابسته به خود در اینترنت است. اینترنت بسته همچنین مبتنی بر ایجاد محدودیت بر سر ارتباطات آزاد و دستکاری محتوا از سوی شرکتها و دولتها یا در بدترین حالت ممکن آن جاسوسی از کاربران است.
در مقابل اما منتقدان این اصطلاح و حرکت بر این باورند که مداخله دولتها و شرکتهای خدماترسان اینترنت به ویژه در راستای تضمین کیفیت اینترنت هم در محتوا و هم در نوع خدمت لازم و حتی از سوی کاربران خوشایند است. این مباحثات هنوز هم در جریان است و طرفداران و مخالفان این مفهوم همچنان پیرامون استدلالات خود مستندات ارائه میکنند.
اکنون: Occupy Google...
اما صرفنظر از این گفتوگو و مباحثه، اکنون برخی از طرفداران Net Neutrality جنبشی به راه انداختهاند که به تأسی از جنبش Occupy Wall Street نام آن را Occupy Google گذاشته اند. روز گذشته تعدادی از طرفداران این جنبش ـ که شاید احتمالا در روزهای آتی بیشتر در رابطه با آنها بخوانیم ـ با تجمع در برابر مقر اصلی شرکت گوگل در Mountain View اعتراض خود را به مداخله شرکتهای بزرگ در راستای نقض بی طرفی اینترنتی نشان دادند.
این معترضان که همگی لباسهای یکرنگ آبی پوشیده بودند، سرودهایی در حمایت از آزادی اینترنت در سراسر جهان سر میدادند و پلیس Mountain View حاضر در صحنه، تنها به کنترل اوضاع بسنده کرد.
این گروه در وبسایتی که به همین منظور راهاندازی کردهاند، نوشتهاند: ما اینجا جمع شدهایم تا از گوگل و همه کارمندان آن در سراسر جهان بخواهیم به پا خیزند و برای مبارزه در راه یک اینترنت آزاد و بی طرف به ما بپیوندند.
در این وبسایت (لینک وب سایت در اینجا) همه طرفداران Net Neutrality از سراسر جهان میتوانند پتیشن این گروه را امضا کرده و به آنها بپیوندند.