05/09/1403  
 
شنبه, ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ ۰۲:۳۱ ۳۴
طبقه بندی:
  • صنفی
  • اخبار سازمان
چچ
7نقش کلیدی ارتباطات در توسعه کشورها

به مناسبت 17 مه روز جهانی ارتباطات و جامعه اطلاعاتی:

7نقش کلیدی ارتباطات در توسعه کشورها

روز هفدهم ماه مه، مصادف با بیست و هفتم اردیبهشت ماه، سالروز گردهمایی نمایندگان 20 کشور جهان در سال 1865 میلادی، برابر با 1244 خورشیدی و تأسیس نخستین اتحادیه بین‌المللی با عنوان «اتحادیه تلگراف» به منظور هماهنگی کشورها و ساماندهی مسائل مربوط به ارتباطات تلگرافی است.

پس از تشکیل این اتحادیه، نخستین آیین نامه بین‌المللی تلفن در سال 1885 در کنفرانس «بل» و نخستین آیین نامه بین‌المللی بی‌سیم در سال 1906 به تصویب رسید. در سال 1914 به منظور بررسی مسائل مربوط به تلفن، برگزاری یک کنفرانس جهانی و در سال 1925 برای رسیدگی به مسائل تلگراف کمیته‌ای شکل گرفت.«اتحادیه تلگراف» در سال 1922 در کنفرانس مادرید به «اتحادیه بین‌المللی ارتباطات راه دور (ITU)» تغییر نام یافت. به دنبال تشکیل «اجلاس سران درباره جامعه اطلاعاتی»، مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه‌ای، روز 17 ماه مه را به عنوان «روز جهانی جامعه اطلاعاتی» تعیین کرد و در نهایت در همایش سران مختار اتحادیه جهانی مخابرات که در ماه نوامبر 2006 در آنتالیای ترکیه تشکیل شد، اعضا تصمیم گرفتند از این پس روز 17 مه با عنوان «روز جهانی ارتباطات و جامعه اطلاعاتی» نامیده شود.اتحادیه جهانی مخابرات در حال حاضر بیش از 190 عضو دارد و از مهم‌ترین وظایف این اتحادیه می‌توان به تنظیم مقررات و برنامه‌ریزی برای مخابرات جهان، ایجاد هماهنگی و انتشار اطلاعات لازم برای برنامه‌ریزی و استفاده از خدمات مخابراتی و تهیه و تنظیم اصول و مقررات بین‌المللی حاکم بر موارد استفاده زمینی و فضایی از طیف فرکانس، در جهت تسهیل تدوین قوانین داخلی کشورها نام برد.ارتباطات دور که امروز‌، روزش را جشن می‌گیریم در توسعه نقش بی‌بدیلی دارد و اتحادیه بین‌الملل راه دور هم هر سال شعاری را انتخاب می‌کند که به توسعه ربط دارد. شعار امسال «باند پهن و توسعه پایدار است» که به همین بهانه به نقش‌های اقتصادی ارتباطات دور اشاره می‌شود:

1- بانکداری الکترونیکی 

تغییرات به وجود آمده در تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات‌ (ICT) یکی از زمینه‌های اصلی تحرک‌اقتصاد جهانی است‌. این تکنولوژی باعث شده است‌، اقتصاد به صورت جهانی درآید. با بررسی روند تغییر مشاهده می‌شود که اقتصادهای ملی و منطقه‌ای در حرکت به سوی اقتصاد جهانی هستند و درتحقق این تحول‌، سهم بخش ارتباطات و اطلاعات بیش از سایر بخش‌ها است‌. فناوری در بانک‌ها، فناوری پردازش‌، ثبت، نگهداری‌، تغذیه و تبادل اطلاعات مشتریان، این‌تکنولوژی را در دوره‌های مختلفی به تکامل رسانده  است‌. در هر دوره تا حدی رایانه و نرم‌افزارجایگزین انسان‌ها و کاغذها شده‌اند.


2- تجارت الکترونیکی‌

ترکیب تجارت و الکترونیک‌، در واقع از سال 1970 میلادی آغاز شد. آن زمان شرکت‌های بزرگ دست‌به تشکیل شبکه‌های رایانه‌ای زدند تا اطلاعات تجاری را در بین خود و تولید‌کنندگان مبادله کنند. این‌روش‌، تبادل الکترونیکی داده‌ها یا EDI نامیده می‌شد. اما، تجارت الکترونیکی‌، یک انقلاب صنعتی‌جدید در قرن بیست و یکم تلقی می‌شود و با جهانی شدن بازار بسرعت رو به پیشرفت و توسعه است‌. گفتنی است در سال 1999 میلادی حجم مبادلات الکترونیکی 196 میلیون کاربر به بیش از
120 میلیارد دلار رسید که این رقم در سال 2003 میلادی از میان 500 میلیون کاربر به رقم 400 میلیارد دلار افزایش پیدا کرد. اساس توسعه تجارت الکترونیک که امروز به چند هزار میلیارد می‌رسد، توسعه مخابرات است.


3- کار از راه دور

از دیگر دستاوردهای مهم توسعه بخش مخابرات و ارتباطات‌، پدیده کار از راه دور است. در این‌پدیده مخصوصاً در زمینه فعالیت‌های ستادی و تحقیقاتی‌، کارکنان به جای حضور در اداره و محل کار (که معمولاً در مراکز شهرها و دارای فاصله طولانی نسبت به محل زندگی واقع شده‌اند) خارج از محیط‌کار و توسط یک خط ارتباطی و رایانه که در دسترسشان است، وظایف و امور محوله را انجام می‌دهند و با امکان برقراری ارتباط با بانک‌های اطلاعاتی و تأمین سایر نیازها از طریق تجهیزات در اختیار خود،اقدام به اجرای امور و تحویل آن به مسئول ذیربط می‌نمایند.


4- پزشکی از راه دور

از معیارهای اصلی توسعه در هر کشور، حفظ سلامتی انسان‌ها، بهداشت و درمان است‌. توان بالقوه زیرساخت‌های ارتباطی در استفاده بهینه از زمان، هزینه‌، انرژی و مسائلی از این دست یکی دیگر از دستاوردهای فناوری ارتباطات و اطلاعات یعنی «پزشکی از راه دور» را مطرح کرده است‌. هم‌اکنون در بسیاری از کشورهای جهان سوم‌، تعداد پزشکان متخصص کم و اغلب در شهرهای مهم و بزرگ زندگی می‌کنند. پراکندگی جغرافیایی بیمارستان‌های فعلی و خدمات درمانی در ناحیه‌های مختلف کشور بی‌نهایت بد است و در تعدادی از کشورها، بیمارستان‌هایی که متخصص پزشکی باصلاحیت داشته باشند و از فناوری جدید پزشکی استفاده کنند، وجود ندارد. فناوری ارتباطات و اطلاعات‌ این‌مشکل را حل می‌کند. چنانچه کشورها بتوانند از این امکان و فناوری نو استفاده کنند، قطعاً بر بسیاری از کمبودها فائق خواهند آمد.


5- ارتباطات دور و اشتغال

دگرگونی در چگونگی کارکرد اقتصاد، دنیای کار را دگرگون خواهد کرد. ایجاد و از دست رفتن‌اشتغال‌، محتوا و کیفیت کار، محل کار، ماهیت قراردادهای کار، مهارت‌های لازم و میزان دست یافتن به‌آن‌ها،
سازمان بندی کار، اثرگذاری و کارکرد کارگران و سازمان‌های کارگری‌، همگی از عصر جدید جهانی‌شدن دیجیتالی متأثر خواهند شد. کارگران فکری یعنی همان کسانی که ایده آفرینی می‌کنند و سپس‌محصولات «ناملموس‌» یا «غیرمادی‌» را به صورت الکترونیکی انتقال می‌دهند، در اقتصاد شبکه‌ای ازجایگاه ویژه‌ای برخوردار می‌شوند.
این افراد از طریق اینترنت و سایر فناوری‌های شبکه سازی‌، در هر زمانی‌ و به مقدار نامحدودی از «مواد خام‌» برای خلق اطلاعات دسترسی دارند. فناوری اطلاعات ومخابرات‌، گونه‌ای «فناوری کلان‌» است که اثرگذاری مداوم بر کل اقتصاد، ویژگی آن است و پیشرفت چشمگیری در عرصه علم و فناوری پدید می‌آورد.


6- کاهش آلودگی محیط زیست

در حال حاضر، بودجه هنگفتی صرف حمل و نقل می‌شود که اتلاف وقت و انرژی‌، فشارهای‌عصبی‌ و به خطر انداختن زندگی انسان‌ها یا نقص عضو و آلودگی محیط زیست از جمله عوارض آن‌است‌. فناوری ارتباطات و مخابرات با خدمات صوتی‌، تصویری و داده رسانی‌اش، برای تقلیل هزینه‌ها و کاستن از آلودگی هوا راه حل مناسبی است.


7- سایر کاربردهای اقتصادی مخابراتعلاوه بر آنچه در این بخش گفته شده‌، ارتباطات دور با متحول ساختن سایر بخش‌های اقتصادی‌جامعه که هر یک خود به عنوان عامل توسعه‌ مطرح بوده و می‌تواند میزان بهره‌گیری از آن یک شاخص‌توسعه باشدکه اقتصاد کشورها را دگرگون کرده است‌. برخی از این کاربردها در زمینه‌های زیر است:
- در مدیریت جامعه‌، با استفاده از بانک‌های اطلاعاتی.
- در صنایع‌، اجرای کنترل‌های منظم کیفی و کمی تولید.
- در جامعه و موضوع اشتغال‌ و کار از راه دور.
- در پژوهش و تحقیق‌، اتصال به بانک‌های اطلاعاتی کشورهای پیشرفته و استفاده از آخرین تحقیقات درهر رشته.
- در کشاورزی‌، کنترل وضعیت کشت‌، برداشت‌، وضعیت زمین‌، محصول‌، جلوگیری از نابودی جنگل‌هادر هنگام آتش سوزی و جلوگیری از هدر رفتن آب‌های زیرزمینی.
- در انرژی‌، کشف منابع جدید انرژی در زمین و کنترل لوله‌های انتقال گاز و نفت از راه دور، کنترل‌سیستم‌های اتصال برق با استفاده از سیستم‌های مخابراتی پیشرفته‌.
- در سوانح طبیعی‌، داشتن ارتباط مخابراتی مطمئن‌، خسارت‌ها را به حداقل می‌رساند.
- در سرمایه گذاری‌، سرمایه‌گذاری در این بخش روزبه‌روز بیشتر شده و تعداد بیشتری جذب این رشته‌می‌شوند، در نتیجه اشتغال افزایش یافته است‌.
- در مسافرت‌های تجاری‌: اغلب مسافران‌، می‌توانند بهره‌برداری اقتصادی مناسب از زمان داشته باشند.در هر صورت کارکردهای ارتباطات دور به همین موارد خلاصه نمی‌شود.امیدوارم مسئولان ارتباطات کشور با درک درست از نقش ارتباطات در توسعه آن بکوشند.

منبع:
آدرس کوتاه شده: