پنجشنبه, ۰۴ اردیبهشت ۱۳۹۳
۲۳:۳۶
۳۵
در سال 2013 این دو نهاد با هماهنگی هم برنامههایی برای کشورهای عضو ITU پیاده کردند. ITU در آخرین شماره خود گزارشی در این باره منتشر کرده که ترجمه بخشی از آن را در زیر میخوانید.
انتشار دانش با استفاده از فناوریهای ICT یکی از استراتژیهای اصلی برای توسعه اجتماعی و اقتصادی است. استراتژیITU در این زمینه دوبرابر کردن زمینههای استفاده از فناوری در بالابردن شاخصهای توسعه در جامعه است. یکی از حوزههایی که استفاده از فناوریها در آن رشد زیادی داشته، حوزه سلامت است. از مهمترین برنامههایی که از ژوییه 2013 مورد توجه قرار گرفت، بهبود وضعیت بهداشت زنان و کودکان بوده است. یکی از اهداف این برنامهها کاهش مرگ و میر مادران در سال 2015 بوده است.
در سال 2013، اتحادیه بینالمللی ارتباطات دوربرد ITU و سازمان بهداشت جهانی (WHO) پایگاه اطلاعاتی آنلاینی برای جمعآوری اطلاعات در پروژههای سلامت الکترونیکی در سراسر جهان تشکیل دادند که هدفشان نشان دادن استفادههای موثر از ICT در ارایه مراقبتهای بهداشتی بود. در این پایگاه اطلاعاتی، شرایطی برای اشتراکگذاری تمام تجربهها و شیوههای آنها در جمعآوری اطلاعات ادارات و سازمانها در حوزه بهداشت فراهم شده است.
در فاصله سالهای 2010 تا 2013، بیش از هزار نفر در سراسر جهان از بیش از 50 کشور با هدایت ITU، زمینه به اشتراکگذاری برنامههای جهانی و منطقهای را برای پیداکردن بهترین شیوه در سلامت الکترونیکی ایجاد کردهاند. این برنامهها شامل موارد زیر است:
- ایجاد اتاق سلامت الکترونیکی در ITU برای نمایش پروژههای ابتکاری و در حال اجرا در حوزه سلامت الکترونیکی
- برگزاری کارگاهی درباره علم الکترونیک برای انجام کوششی برای محاسباتی با کمک ICT برای مبارزه با بیماری آلزایمر
- اشاعه برنامههای کاربردی ICT برای تقویت سیستمهای بهداشتی و بهبود ارایه خدمات بهداشتی و درمانی بهویژه در زمان کمبود منابع
- آغاز گفتوگوها برای ایجاد نقشه راه جامع در توسعه جهانی استاندارد و قابلیت همکاری و پذیرش برای امکان توسعه پایدار از درون برنامههای سلامت الکترونیکی
- استفاده از موبایل در حوزه سلامت از برنامههایی بوده که بسیار مورد توجه قرار گرفته و عبارت m-Health که مخفف mobile health است، به دایره واژگان این حوزه وارد شده. این برنامه با شعار مراقبت بهتر، درمان و پیشگیری در اروپا و برگزاری کارگاههایی برای آشنایی گروههای مختلف با ابعاد سلامت الکترونیکی در حوزههای قانونی، فنی و کسبوکار صورت گرفته است.
افزایش برنامهریزی سلامت الکترونیکی در حوزه ملی
در سال 2012 ITU و WHO پروژهای با عنوان «سلامت الکترونیک استراتژی ملی» را برای پاسخ به نیازها برای رشد مهارتهای تخصصی و ظرفیتهای کشورهای عضو ITU برنامهریزی کردند. برای کمک به کشورها در پیادهسازی استراتژی سلامت الکترونیک بهصورت یکپارچه، ایجاد ظرفیتهای مربوط به برنامهریزی سلامت الکترونیکی و حمایت از شروع فرایند برنامهریزی سلامت الکترونیک در اولویت قرار گرفت. برای رسیدن به این منظور کارگاههایی با همکاری کشورهای تایلند، اتیوپی، فیلیپین و سنگال در این کشورها برگزار شد. ITU به همه کشورهای عضو این اتحادیه پیشنهاد داده که پروژههای مربوط به سلامت الکترونیک را با همکاری WHO در این کشورها اجرا کند.
استفاده از موبایل در سلامت الکترونیک
یکی از ویژگیهای مهم در بحث سلامت الکترونیکی، استفاده از موبایل است. ITU و سازمان بهداشت جهانی در یک ابتکار مشترک پروژهای برای استفاده از فناوری تلفن همراه برای رسیدگی به بیماریهای غیرواگیردار انجام دادند. در این پروژه برنامه کاری چهارسالهای برای هشت کشور در زمینههای پیشگیری، درمان و تدوین سیاستهای جدید پیشبینی شد.
در قاره آمریکا، کشور کاستاریکا اولین کشوری بود که برای ترک سیگار با استفاده از تلفن همراه برنامهای اجرا کرد. در قاره آفریقا، سنگال کشور دومی بود که به یک ابتکار عمل جالب دست زد و برنامهای در این کشور اجرا شد که در آن با استفاده از تلفن همراه، دیابت افراد کنترل و پیشگیری میشود. در برنامهای دیگر از طریق توسعه همکاریهای ITU و WHO و چند سازمان دیگر با استفاده ازICT برنامههایی برای مراقبتهای بهداشتی مادر و کودک و برای مبارزه با بیماریهای غیرواگیردار عملیاتی شد.