جمعه, ۲۸ فروردین ۱۳۹۴
۲۳:۳۶
۷۹
اولین مکانی که آموخته ایم تا عنوان مورد نظرمان را از بین میلیون ها وب سایت پیدا نماییم وارد کردن نشانی یکی از موتورهای جستجوگر مثل google.com می باشد.
عنوان مورد نظرمان را وارد می کنیم "صعود تیم تراکتورسازی" کلید اینتر را از کی بورد فشار می دهیم و موتور جستجوی شرکت گوگل در کوتاه تر از ۰٫۳۳ ثانیه (0.33 seconds) حدود ۵۶۲٫۰۰۰ نتیجه را برای ما لیست می کند و با کمی دقت متوجه وجود سایتهای خبری و مجلههای اینترنتی بسیار زیادی می شویم که اغلب کاملا شبیه به همدیگر فعالیت میکنند و گاهی حتی مطالبشان هم شبیه به هم است!
متاسفانه افرادی که وارد یکی از حوزه های فناوری اطلاعات، مثل خبر و اطلاعرسانی در دنیای وب میشوند یک تفکر اولیه در ذهنشان شکل می گیرد: می توانند یک وب سایتی راهاندازی نمایند که در همه موضوعات، مطالب منتشر شده توسط دیگران را با کمی تغییر (و حتی بدون تغییر) بازنشر کند و بتوانند از این طریق آمار بازدید زیادی جذب نمایند و مدتی بعد پیرو در اختیار داشتن بازدید بیشتر جذب تبلیغات نموده و به درآمدزایی خواهند رسید.
اما این مسئله به همین راحتی و با همین طرز تفکر شدنی است و اتفاق میافتد؟ مسلما خیر!
اگر نگاهی دقیقتر به رشد قارچگونه این نوع وب سایتها که اکثرا با عنوانهایی مثل "بزرگترین پایگاه خبری"، "اولین پایگاه خبری" یا "مجله اینترنتی" شروع به فعالیت میکنند بیندازیم، کاملا مرز بین راهاندازی یک کسبوکار با برنامهریزی دقیق را با کسبوکاری که صرفا بر پایه فکر و خیال راهاندازی شده است درک خواهیم کرد.
سالانه حداقل ۵۰ وب سایت خبری در کشور فعالیت خود را آغاز می کنند و این یعنی صرف هزینه برای راه اندازی، استفاده از پهنای باند، افزایش نتیجه های موتورهای جستجو و در نهایت سردرگمی مخاطبان اصلی که با هدف جستجوی یک عنوان باید ساعت ها وقت خود را در این مورد صرف نمایند.
نکته جالبتر در بررسی این موضوع، خروجی این نوع وب سایت ها می باشد به طوری که کپیکاری کورکورانه و بدون هیچ روش و منطق معین و حتی موضوع مشخص.
موضوع قابل تامل در این زمینه افزایش وحشتناک مجموع این وب سایت ها در حجم مصرفی از داده ها می باشد و باز نکته ترسناک ماجرا زبان مورد استفاده ما "فارسی" می باشد.
کاراکترهای فارسی برای نمایش از سیستم یونیکد بهره می برد یعنی حجم یک کاراکتر فارسی بیش از دو برابر حجم یک کاراکتر انگلیسی است. به عبارتی ساده تر کاراکترهای انگلیسی بر اساس الگوی ASCII محفف " American Standard Code for Information Interchange" بهره می برند که یک بایت از حافظه را اشتغال می کنند اما کاراکترهای فارسی ۲بایت با استفاده از الگوی یونیکد " UTF-8" یا بیشتر فضا اشغال می کنند.
برای روشن شدن موضوع با انجام یک مثال به ادامه مطلب می پردازیم. از اخبار وب سایت خبری آناج (این لینک) متن خبر منتشر شده حاوی ۹۶۹ کاراکتر معادل ۱۶۹۶ بایت (در حالت رند بیش از یک کیلو بایت) از حافظه و فضای ذخیره سازی را اشغال نموده است.
با یک حساب سر انگشتی اگر فرض نمایید فقط در سرویس ورزشی وب سایت آناج (طبق این آدرس) حدود ۲۰٬۰۰۰ خبر با میانگین حجم ۲ کیلو بایت منتشر شده باشد، بانک اطلاعاتی آناج ۴۰۰۰۰۰۰۰ بایت (معادل ۴۰ مگابایت) فضا بابت نگهداری این داده ها مصرف کرده است و یقینا با ضرب مجموع مقدار فضای مصرفی تمام وب سایت های خبری رقم وحشتناکی از حجم مصرفی به دست خواهد آمد.
همانطور که شاید شنیده باشید، گوگل بهعنوان بزرگترین موتور جستوجو در جهان، چند سالی است که سیاستهای خود را بر اساس برخورد با سایتهای کپیکار تنظیم کرده است. سیاستها بسیار سختگیرانه و اکثرا همراه با جریمههای سنگین همچون حذف یک بخش یا کل محتوای سایت خاطی از نتایج جستوجو است.
مدیران این نوع سایتها با دانش اندک در مورد موتورهای جستوجو که یا قبل از شروع به کار دارند یا در حین انجام کار کسب میکنند، میتوانند مدتی محتوای غیرمجاز خود را در میان محتوای باارزش سایتهای دیگر بگنجانند، اما پس از مدتی (که ممکن است بسیار کوتاه یا نسبتا طولانی باشد) با شناسایی غیرمجاز بودن محتوایشان توسط موتورهای جستوجو، جایگاه خود و در نتیجه بازدید ورودی از موتورهای جستوجو را بهطور کامل از دست بدهند.
متاسفانه روند رو به رشد این تفکر اشتباه در بین فعالان حوزه خبری شهر تبریز بیشتر شده است به طوری که از هر پنج نفر یک نفر به فکر راه اندازی وب سایت خبری هستند و یا تا کنون تجربه کوتاه مدت آن را داشته اند.
بهتر است تا اگر شما هم قصد راهاندازی وب سایتی خبری یا یک مجله اینترنتی واقعی را دارید، مانند نمونههای موفق آن، با برنامهریزی و انجام تحقیقات لازم، راه و روش خود را مشخص کنید و طبق هدفی که دارید قدم در راه بگذارید.
موضوعاتی را که میخواهید در مورد آنها برای کاربرانتان تولید محتوا کنید از همان ابتدا مشخص کنید. نیازی نیست برای جذب مخاطب بیشتر به هر دری بزنید و هر مطلبی را به هر قیمتی منتشر کنید.
برای سایت خود برنامه و هدف بلندمدتی داشته باشید و هرگز به این فکر نکنید که شما می توانید در مدت یک یا دو ساله به موفقیت برسید.
حدالمقدور به جای راه اندازی وب سایت مدتی با نمونه وب سایت موفق شهرتان همکاری نمایید به این ترتیب موفقیت گروهی بیشتری کسب خواهید نمود.
آنچه که مشهود است استقبال بیش از حد مخاطبان از وب سایتهای خبری حرفهای است و این نمی تواند دلیلی بر راهاندازی وب سایتهای بدون برنامه و زردی باشد که تنها سود آن بالا بردن تعداد دامنههای ثبت شده باشد.
در برسی وب سایت های خبری تبریز دو وب سایت "آناج" و "نصر نیوز" بسیار حرفه ای تر نسبت به سایر نمونه های موجود عمل نموده اند و با توجه به سابقه چندین ساله در این زمینه توانسته اند رضایت کامل مخاطبان این شهر و استان را به خود جلب نمایند و نقش بسیار مهمی در آگاه سازی و اطلاع رسانی خبری در سرویس های مختلف داشته اند و افتخاری برای استان آذربایجان محسوب می شوند.
"آناج" و "نصر نیوز" با رعایت معیارهای اولیه موردنیاز برای یک وبسایت در حیطه تخصصی فناوری اطلاعات ازنظر کد نویسی، طراحی ساختاری و نشان دادهاند که از شروع راهاندازی اهداف و برنامههای بلندمدتی را مدنظر خوددارند.
البته هدف از این مطالب اهمیت انجام فعالیتهای رسانهای با محوریت نقش رسانههای مجازی و وبسایتهای استان است و امیدواریم با انسجام در بین مدیران سایتهای خبری استان مرور مصادیق مجرمانه، آیین نشر خبر و اشراف به آن و پرهیز از توهینها آنطور که انتظار میرود بدان توجه داشته باشند.
از سایر وبسایتهای فعال خبری استان میتوان به "آسا نیوز"، "تبریز بیدار"، "ائل پرس"،"آذرقلم" اشاره نمود که با توجه به دو عامل کیفیت خبر و ساختار کاربرپسند میتوان به آینده "تبریز بیدار" امیدوار بود. بااینحال تبریز و استان آذربایجان شرقی ازنظر وبسایتهای خبری بیش از این باید فعال باشد و با توجه به پتانسیلهای موجود نمیتوان رضایت کاملی از روند فعالیت صاحبان حوزه خبری درزمینه فضای مجازی داشت.
در ادامه به بررسی تخصصی دو غول بزرگ خبری استان یعنی "آناج"و"نصرنیوز" میپردازیم و ازنظر ساختار طراحی و سرور پشتیبانی شده آنها را با یکدیگر مقایسه کردیم: